U bent hier
Criminaliteitscijfers dalen in Dilbeek
PERSBERICHT
De cijfers in het jaarverslag 2015 van de politie van Dilbeek vertonen in vele domeinen een dalende trend. “De cijfers zijn hoopgevend, maar we moeten niet jubelen. Het aantal criminele feiten blijft hoog”. Dat zei burgemeester Willy Segers (N-VA) naar aanleiding van de bespreking van het jaarverslag 2015 van de politie op de gemeentelijke commissie niet-gebiedsgebonden materies onder voorzitterschap van David De Freyne. Er is dus nog werk aan de winkel.
De verhoogde terreurdreiging heeft voor een groot deel de werking van de politie in 2015 bepaald. Sommige verkeersacties werden noodgedwongen geschrapt. Dat heeft natuurlijk een weerslag op de resultaten van het verkeersactieplan.
2015 was ook een jaar waarin de politie Dilbeek problemen had met de opvulling van het personeelskader. Eind vorig jaar stonden twaalf plaatsen nog vacant. Arnoud Vermoesen, aan de slag als zonechef sinds 1 februari 2015 in opvolging van Patrick De Bruyn, verwacht echter dat tegen het einde van dit jaar 2016 deze structurele tekorten worden weggewerkt. Het schepencollege besliste immers via het budget 2016 een financiële inspanning te leveren om het personeelskader opgevuld te krijgen zodat nog meer blauw de straat op kan.
Enkele cijfers
Het politiekantoor in de Stationsstraat was in 2015 dagelijks open van 7 tot 22 uur. 2.155 bezoekers meldden zich aan het loket. Opvallend is dat meer dan een derde (34 %) ging over feiten gebeurd buiten Dilbeek. De bevolking houdt er ook best rekening mee dat vanaf september de openingsuren veranderen. Dan is het loket aan de Stationsstraat open van 8 tot 20 uur en niet langer van 7 tot 22 uur. In de vroege ochtend en late avond boden zich nog weinig mensen, maar dat had een weerslag op de personeelsbezetting.
Wat staat er verder nog te lezen in het jaarverslag 2015 van de politie?
Lichtjes meer ongevallen, minder zwaar gewonden
Het aantal ongevallen op Dilbeekse wegen steeg lichtjes van 123 in 2014 naar 134 in 2015. Er viel gelukkig geen enkele dode te betreuren en het aantal zwaar gewonden verminderde ook drastisch van 8 in 2014 naar 1 in 2015. Het aantal licht gewonden daarentegen steeg van 115 in 2014 naar 134 in 2015. De meeste ongevallen gebeurden op de grote assen zoals de N8, de Brusselstraat en de Dansaertlaan.
Verontrustend gegeven is dat bij maar liefst 16 % van de ongevallen met lichamelijk letsel één van de chauffeurs te veel had gedronken. Nog bij ongevallen met lichamelijk letsel pleegde 9 % van de chauffeurs vluchtmisdrijf.
De politie controleerde in 2015 ook meer op het gebruik van drugs in het verkeer. 67 chauffeurs werden betrapt. Bij de gerichte alcoholcontroles legden 206 chauffeurs een positieve ademtest af op 5.410 uitgevoerde ademtests.
Minder diefstallen, december piekmaand
Net zoals in de omliggende politiezones, daalde het aantal diefstallen in gebouwen en voertuigen in 2015. Vorig jaar werd in 564 gebouwen ingebroken. Piekmaand is december met een record aantal inbraken (108). Daardoor blijft de daling van het aantal diefstallen beperkt tot 9 %. Gelukkig keren inbrekers ook vaak naar huis met lege handen. Bij iets minder dan de helft van de inbraken (42 %) in woningen blijft het bij een poging. In andere gebouwen dan woningen zoals bedrijfsgebouwen, werven, enz… hebben inbrekers meer succes. In 75 % van de gevallen gaat het om effectieve diefstal.