Dierenmeldingen in top tien van politie Dilbeek

Door Willy Segers op 6 juli 2020, over deze onderwerpen: Dilbeek

Niet enkel het welzijn van mensen maar ook dat van dieren ligt de Dilbeekse politie nauw aan het hart. De zone laat weten dat er jaarlijks zo'n 300 oproepen voor onbeheerde dieren zijn. Daarmee staat dit soort tussenkomsten zelfs op nummer 8 in de top 10 van de interventies.

Tijdens de afgelopen jaren liepen enkele interventies met dieren in de kijker. Zo kon – na  een maandenlange zwerftocht door de straten van Dilbeek – het witte reetje, ook wel ‘reewitje’ of ‘sneeuwreetje’ gedoopt, op 6 juni 2016 eindelijk gevangen worden door de Dilbeekse politieploegen. Het zat opgesloten in een kippenhok in de Kattebroekstraat en een opgeroepen dierenarts kon het verdoven. SOS Wilde Dieren kwam het diertje ophalen om  over te brengen naar een dierenopvangcentrum in Geraardsbergen, waar het nu vrolijk rondhuppelt.

In het voorjaar en de zomer van 2019 kwamen meerdere inwoners en passanten in Dilbeek oog in oog te staan met een kleine kangoeroe, oftewel wallaby. Het beestje bleek afkomstig van een boerderij in Itterbeek en ontsnapte regelmatig maar veroorzaakte daarbij niet veel (verkeers)hinder.

"Tijdens de interventieshiften krijgen onze ploegen heel vaak oproepen voor loslopende dieren, zoals honden, katten, konijnen, schapen, geiten, koeien, paarden,… In de meeste gevallen worden de dieren snel weer herenigd met hun baasje. Soms gebeurt het evenwel dat de eigenaar niet gevonden kan worden en dan brengen we de dieren over naar een dierenasiel", aldus de politie.

"Wanneer wij kennis nemen van verwaarloosde dieren, bijvoorbeeld via een klacht van buurtbewoners, zullen wij eerst de situatie ter plaatse gaan bekijken. Indien er effectief sprake is van dierenverwaarlozing kunnen wij verdere stappen zetten om de dieren in beslag te laten nemen. Op 3 april 2019 namen inspecteurs van de dienst dierenwelzijn van het Vlaamse Departement Omgeving tientallen dieren in beslag vanop een weide in de Berghaagstraat. Het ging om damherten, schapen, geiten, lammetjes, kippen, kalkoenen, ganzen en eenden. Hetzelfde gebeurde op 16 augustus 2019 in de Bekkerzeelstraat. Daar werden een zestigtal kippen, een vijftiental schapen en geiten, kalkoenen en struisvogels in beslag genomen. De dieren werden overgebracht naar de Ark van Pollare."

Burgemeester Willy Segers (N-VA), tevens bevoegd voor Dierenwelzijn bevestigt: “Onze pas opgerichte cel Dierenwelzijn is een combinatie van samenwerking tussen bevoegde ambtenaren en onze lokale politie. Deze cijfers bevestigen dat dergelijke samenwerking nodig was om deze problematiek voortaan gecoördineerd aan te pakken!”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is