U bent hier
Dilbeek blij met Vlaams geld voor 'De Blik van Breugel'
In Dilbeek zijn ze verheugd over het nieuws dat er meer dan 766.000 euro aan subsidie toegekend is aan het project 'De Blik van Breugel'. "Prachtig nieuws voor een ambitieus project dat Dilbeek nog duidelijker op de toeristische kaart wil zetten", klinkt het daar.
Het was Vlaams minister van toerisme Ben Weyts die gisteren aankondigde dat er via Toerisme Vlaanderen maar liefst 4,5 miljoen euro extra geïnvesteerd zal worden in hefboomprojecten rond de Vlaamse Meesters waaronder Breugel.
Van die 4,5 miljoen extra gaat er 766.387 euro naar het project ‘De Blik van Bruegel: reconstructie van het landschap’, een hoogwaardig kunstenproject met een hoge internationale toeristische uitstraling. In Dilbeek zijn ze verheugd met de toekenning en halen ze ook een beetje opgelucht adem, want de gemeente viel eerder nog uit de boot. Toch lieten ze in Dilbeek het hoofd niet hangen en werden ze nadien toch weer opgepikt te worden op een shortlist.
Kunstig
Hoewel er niet zo heel veel geweten is over Bruegels leven en werkwijze, wordt er wel van uit gegaan dat hij zijn landschapsschilderijen ‘componeerde’ met elementen uit het Pajottenland. Tijdens wandelingen vanuit Brussel naar het platteland schetste hij de omgeving, om die puzzelstukjes later samen te brengen in de beroemde landschapsschilderijen.
Twee herkenbare puzzelstukjes vinden we terug in Dilbeek: de Sint-Annakapel in Itterbeek en de Pedemolen in Schepdaal. Deze twee sites zullen via het project met twaalf kunstingrepen in het landschap met elkaar verbonden worden via een wandel- en fietsparcours.
Een drietal van deze ingrepen zullen ook na het Bruegeljaar blijven bestaan, om een duurzame culturele en toeristische troef te vormen voor Dilbeek en het Pajottenland. De volgende ontwerpers/kunstenaars/auteurs zijn aangesproken om een bijdrage te leveren aan het project: fotografen Filip Dujardin en Bas Princen; landschapsontwerpers Erik Dhont, Bas Smets en Landinzicht; ontwerpbureaus OfficeKGDVS Gijs Van Vaerenbergh en Rotor; het collectief Futurefarmers; kunstenaars Guillaume Bijl, Lois Weinberger, Georges Rousse en Josse De Pauw.
Bron: Persinfo