U bent hier
Dilbeek paraat bij eventuele verschuivingen door succesvol Kanaalplan
De gemeente Dilbeek wordt sinds de opstart van het bekende 'Kanaalplan' geconfronteerd met een verschuiving van een aantal criminele fenomenen. Er wordt ingegrepen door extra controles uit te voeren.
Het 'Kanaalplan' kwam er na de aanslagen in Parijs en Brussel en bedoeld is om met heel wat extra controles radicalisering en terrorisme aan te pakken. Het plan, dat onder andere werd uitgerold in Sint-Jans-Molenbeek, blijkt een succes want door de hoge 'controlegraad' daalt de criminaliteit er.
Uitgebuit
Dat blijkt intussen uit meer dan de alleen 'eerste cijfers', want in Dilbeek, een buurgemeente van Molenbeek, worden we intussen geconfronteerd met een verschuiving van een aantal fenomenen.
"Sinds de opstart van het Brusselse Kanaalplan stellen we een verschuiving vast van een aantal fenomenen. Zo merken we dat bepaalde bedrijven zich onwettig in de rand komen vestigen", aldus Sophie Schuddinck van de lokale politie van Dilbeek. "Mensen moeten er soms werken in precaire omstandigheden en worden sociaal uitgebuit. Andere personen trachten woonstcontroles in het Brusselse te ontwijken, door in de rand te komen wonen zonder aangifte te doen van hun adreswijziging. Dit werkt allerhande vormen van sociale fraude in de hand. Zij leven bovendien vaak in bedenkelijke woonomstandigheden."
Ninoofsesteenweg
Om die fenomenen in te dijken werd afgelopen vrijdag nog door de politie op vraag van de gemeente en van enkele buurtbewoners een gecoördineerde actie georganiseerd op enkele adressen op de Ninoofsesteenweg.
De politiezone Dilbeek verleende bijstand aan deze woonstcontrole, in samenwerking met de dienst Burgerzaken van de gemeente Dilbeek en een aantal bijzondere inspectiediensten zoals de dienst Vreemdelingenzaken, de Vlaamse Wooninspectie en de RSZ-inspectie.
Tijdens de actie werden inbreuken vastgesteld op de sociale wetgeving. Bepaalde woningen voldeden niet aan de minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort (wat betekent dat er geen nieuwe inschrijvingen meer zullen kunnen vooraleer de situatie ter plaatse is verbeterd), veiligheid en gezondheid. Twee personen werden aangehouden voor illegaal verblijf en ter beschikking gesteld van de dienst Vreemdelingenzaken.Verder was er nog 1 dossier zwartwerk dat door de Inspectie Sociale Wetten wordt overgenomen en ook een aantal gerechtelijke dossiers.
Burgemeester Willy Segers (N-VA): "De uitrol van het Kanaalplan is op zich een goede zaak voor de bedoelde regio. Als onmiddellijke buren moeten wij echter niet blind blijven voor het mogelijk verschuiven van een aantal illegale of criminele praktijken. Deze controle was een eerste test en leverde alvast voldoende bewijs op tot noodzaak van dit soort internventies. Het spreekt voor zicht dat dit soort acties in de toekomst nog zullen plaatsvinden!"
Bron: www.persinfo.org