Drie miljoen extra geld naar Vlaamse Rand - bekroning voor jarenlang ijveren!

Door Willy Segers op 26 september 2016, over deze onderwerpen: Brussel en Vlaamse Rand, Dilbeek

In de rand van de Septemberverklaring van de Vlaamse Regering werd bekend dat extra middelen worden uitgetrokken om Vilvoorde, Dilbeek en Halle financieel te ondersteunen in hun aanpak van stedelijke problematieken. Ook Dilbeek is al jaren vragende partij om over extra middelen te kunnen beschikken vanuit het gemeentefonds.

Bovendien loopt het jaarlijkse inkomstenverlies voor de gemeente ten gevolge van de taxshift tegen 2021 op tot 1,5 miljoen. Elke bijkomende inkomst is dus meer dan welkom.

 

Ook Dilbeek heeft, als gemeente in de Vlaamse rand, in toenemende mate te maken met (groot-)stedelijke problematieken. Deze bijkomende middelen moeten dan ook in deze domeinen ingezet worden en kunnen dus niet dienen om belastingen te verlagen.

Het gemeentebestuur wacht nu op de officiële bevestiging vanuit de Vlaamse Overheid over het precieze bedrag waarover de gemeente zal kunnen beschikken.  Daarna kan precies bepaald worden welke doelstellingen een extra duw in de rug kunnen krijgen. Dilbeek werd geselecteerd op basis van haar bevolkingsdichtheid, migratiesaldo van personen met niet-EU-nationaliteit en armoedecijfers. Naar analogie met wat de Open VLD schepen voor financiën in Vilvoorde aangeeft, moeten deze middelen dus ingezet worden in gerelateerde domeinen: aan de strijd tegen zwerfvuil, inbraken, ontlederlandsing of kansarmoede en het inzetten op integratie, tewerkstelling, huisvesting en handhaving. Daarnaast zijn ook investeringen noodzakelijk om de toenemende bevolkingsdruk op de publieke infrastructuur op te vangen zoals de bouw van scholen, de aanpassing van wegen en het uitbreiden van vrijetijdsinfrastructuur.     

Een aloude eis…

De discussie omtrent de erkenning van een centrumstad in Halle-Vilvoorde of een centrumregio Rand beheerst al enkele jaren het politieke forum. De verstedelijkte kernen in het arrondissement Halle-Vilvoorde worden immers wel degelijk geconfronteerd met de grootstedelijke problematiek van Brussel, zonder dat deze steden zelf een centrumstad zijn.

Willy Segers, Vlaams Parlementslid voor de Vlaamse Rand en burgemeester van Dilbeek, reageert tevreden:
“In aanloop naar de moeder aller verkiezingen in 2014, bracht ik alle burgemeesters uit Halle-Vilvoorde te samen in Dilbeek. Het was mijn overtuiging dat we de toenemende beleidsproblematiek in de Rand en bij uitbreiding in heel Halle-Vilvoorde best vanuit een globale aanpak zouden bekijken en ook over alle partijpolitieke grenzen heen op het politieke forum moesten brengen.

Dit voorstel kreeg bijval en reeds bij de vorming van de federale en Vlaamse Regering werden gezamenlijke voorstelteksten overgemaakt aan de onderhandelende partijen. Nadien nam het Toekomstforum – waar alle burgemeesters van Halle-Vilvoorde in vertegenwoordigd zijn – deze taak over onder de administratieve vleugels van Haviland. Onze intentie was om 5 jaar lang keihard te werken als centrumregio, ook al was er geen zicht op erkenning als centrumstad of centrumregio. We zaten niet stil en behandelden al heel wat thema’s. De regio-parlementsleden uit de verschillende politieke fracties ondersteunden deze werking.

Ik interpreteer deze beslissing van de Vlaamse Regering dan ook als een duidelijke aanmoediging van deze aanpak. De toenemende samenlevingsproblemen in dit druk bevolkte gebied van Vlaanderen, pal naast de hoofdstad, vragen om bijkomende ondersteuning. Ook de inwoners, de besturen, de organisaties die er actief zijn, … verdienen dit. Aan ons nu om hier oordeelkundig mee aan de slag te gaan!”

Bekijk hier ook de reportage van RING TV.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is