Georganiseerde overloperij door VLD maakt van Dilbeeks gemeentebeleid een krabbenmand

Door Willy Segers op 7 september 2016, over deze onderwerpen: Dilbeek

Dinsdagavond werd bij de aanvang van de Dilbeekse gemeenteraad bekend gemaakt dat een CD&V-raadslid overstapte naar VLD. De Dilbeekse coalitie N-VA/CD&V-DNA/Groen-sp.a verliest daardoor haar meerderheid aan VLD en Union des Francophones. 

Het is overduidelijk dat VLD Dilbeek in zijn 'moment de gloire' van dinsdagavond niet heeft nagedacht over de ochtend nadien. En al zeker niet over het lot van Dilbeek en de Dilbekenaren in de maanden en jaren nadien.

 

Want wie - op zelf georganiseerde wijze! - via politieke overloperij een meerderheid ontkracht, moet daar ook de volle consequenties van dragen.

En die zijn ook dinsdag reeds pijnlijk duidelijk geworden: voortaan beslist een meerderheid van 14 VLD'ers èn 4 Franstalige UF'ers over het lot van Dilbeekse gemeenteraadsdossiers. De facto lokt deze onaanvaardbare werkwijze de onbestuurbaarheid van de gemeente uit!

Vandaar wellicht dat VLD woensdagmiddag tijdens het persmoment plots gas terugnam om niet openlijk voor onbestuurbaarheid te pleiten, want dan moet men de nieuwe meerderheid VLD+UF ook formeel installeren. In ieder geval is zelfs deze handelswijze een ongezien politiek fenomeen in de Vlaamse Rand!

De smachtende verklaring dat 'Dilbeek Waar Vlamingen Thuis Zijn niet in het gedrang komt' (Luc Deleu, Ring TV 07/09/16), is dan ook flauwe poging om het blazoen wat op te poetsen. De facto zal immers voortaan elke beslissing op de gemeenteraad het keurkorps van VLD + UF moeten doorstaan. In welke mate de door VLD gevraagde 'voorafgaandelijke gesprekken of afspraken' daarbij enige garantie op degelijk en behoorlijk bestuur kunnen bieden, is dan nog maar de vraag! Het zou immers een permanente onderwerping aan chantage betekenen waarbij pas op de gemeenteraad zelf zou blijken of de garanties worden nageleefd... Beleidschaos gegarandeerd!

Toen ik in 2013 het ambt van burgemeester van Dilbeek heb aanvaard en met deze bestuursploeg en een weloverwogen en ambitieus beleidsplan aantrad, was het precies met de omgekeerde doelstellingen voor ogen.

Uiteraard zijn wij bereid tot een gesprek, maar het laat vermoeden dat dit geen eenvoudige babbel wordt. Laat echter vooraf duidelijk zijn dat ik zelf pas voor een permanente chantagemogelijkheid door Franstalige stemmen in de Dilbeekse gemeenteraad!

Verder horen we dat VLD ook enkele andere items wil doordrukken zoals een belastingsverlaging en aanpassing van de meerjarenplanning. Wat automatisch inhoudt dat het voorziene uitvoeringsplan van tal van dossiers niet zal doorgaan.

Toch even voor de duidelijkheid: het meerjarenplan van de huidige bestuursploeg is een publiek document en gebaseerd op een democratisch tot stand gekomen beleidsplan dat ook met de Dilbekenaar is gecommuniceerd. Iedere Dilbekenaar weet dus wat onze bestuursploeg van plan was tijdens de lopende zes jaren. En dus ook wat in die laatste twee jaren in de pijplijn zit.

Wil VLD dan vooraf ook duidelijk èn publiek aangeven wat zij in deze plannen gaat schrappen? Mag de bevolking duidelijk vooraf weten welke straten-, voet- & fietspadendossiers, ingrepen aan scholen en andere infrastructuren of andere realisaties voor jeugd, sport, cultuur, sociaal,... volgens hen zullen moeten sneuvelen?

Het zou dat 'voorafgaandelijke gesprek' misschien 'voorafgaandelijk' vergemakkelijken...

NB Zie ook hier de eerste Dilbeekse reacties op de politieke overloperij... (Bron: Ring TV - 08/09/2016)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is