U bent hier
Gezocht: leerkrachten
Enige tijd terug publiceerde Brussels Studies een verontrustende studie over het lerarentekort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er zouden tegen 2020 tussen de 500 en 2000 nieuwe leerkrachten moeten bijkomen. Het grootste tekort bevindt zich in het Franstalig onderwijs. Daar zullen 1822 leerkrachten aangeworven moeten worden om een optimaal onderwijs te bereiken.
Vlaams parlementslid Willy Segers roept op tot actie voor het lerarentekort in Brussel.
Met deze cijfers en de bijgaande bezorgdheden, trok Willy Segers naar minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Een tekort in Brussel zal zijn impact hebben op de leerlingenstroom naar de Rand, een stroom die nu al leidt tot een capaciteitstekort in de scholen van de Vlaamse Rand. Er is dus zeker reden tot ongerustheid,” aldus Willy Segers.
Minister Crevits erkende de moeilijkheid om geschikt onderwijspersoneel te vinden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaams-Brabant. Ook de uitstroom van starters in het onderwijs in Brussel is te hoog.
Segers zag echter nog problemen aan de horizon: “In het overleg van de minister met haar Franstalige collega’s onderwijsministers was het grote tekort niet eens een agendapunt. Dat terwijl het wel het Franstalig onderwijs is dat onvoorbereid naar de les vertrekt. Daar lijkt het tekort aan leerkrachten alleen maar toe te nemen, zonder zicht op een directe kanteling. Een uitermate verontrustend signaal. Want wat met ouders die hun kinderen niet kunnen plaatsen in het Franstalig onderwijs? Die zullen tegen wil en dank hun kinderen inschrijven in het Nederlandstalig onderwijs? Of zelfs in de Rand, een regio waar de capaciteitsdruk al erg groot is door de uitstroom vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.”
Zijn betoog besloot Segers met de hoop dat er in de toekomst wel gesproken zal worden over de tekorten en hoe deze een invloed hebben op de druk op het Nederlandstalig onderwijs.