Goed gesmaakt : “Een prachtig hoplandschap van hard werk”

Door Willy Segers op 20 juli 2020, over deze onderwerpen: Dilbeek

 

 

De sierlijke hopranken kijken hoog uit over het landschap in Sint-Martens-Bodegem. Een prachtig tafereel dat uitnodigt voor een wandeling. Geen beter moment daarvoor dan tijdens (H)op Smaak, want dan wordt er in de Vlaams-Brabantse hopregio volop gefeest, geproefd, gewandeld en geplukt. Een moment waar Jean De Wael (68), de enige hopteler van het dorp, met een warm gevoel naar uitkijkt.

 

De streek van Affligem, Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Opwijk, Aalst, met uitlopers tot Dilbeek, vormt de oudste hopregio van Vlaanderen. Ooit zette de teelt hele dorpen aan het werk. Dat is vandaag niet meer zo, maar nog steeds verspreiden de rijpende hopbellen er hun zachte geur. Op de twee hopvelden van Jean De Wael kan je nog proeven van hoe het landschap er ooit uitzag, met ranken die in de zomermaanden wel zeven meter hoog groeien.

De hopteelt is een arbeidsintensieve teelt, maar dat schrikt hopboer Jean niet af. “Tot vorig jaar hielp mijn 93-jarige moeder zelfs nog mee. Ze heeft altijd hop geteeld, samen met mijn vader. Ook mijn grootvader was hopteler. Als kind hielp ik al graag mee. Welk kind rijdt er nu niet graag met een tractor?”, lacht Jean.

Natuurelementen
Met zijn 1,5 hectare vol hopranken, is Jean geen bijzonder grote teler. Maar hij heeft zijn handen meer dan vol. Als we hem in het late voorjaar spreken, moet hij vechten tegen de natuurelementen. “De wind blaast de ranken van de hopdraad los. Als ze breken, is het gedaan met groeien. Een hopveld is heel mooi, maar het komt er niet vanzelf.”

Van het harde werk, kan Jean in september de vruchten plukken. Letterlijk, tijdens de jaarlijkse hoppluk. “Best een gevaarlijk klusje”, zegt Jean. “De ranken worden bovenaan losgeknipt, op zes meter hoogte. Daar val je maar beter niet af. Om de oogsttijd te spreiden, telen we zes hopvariëteiten die elk op een ander moment rijp zijn. Alle variëteiten worden gebruikt bij het brouwen van bier.”

Bier met verse hop
Hop geeft bier zijn bittere smaak en zorgt voor een lange bewaartijd. Doorgaans wordt het gedroogd toegevoegd, maar brouwerij Angerik in Dilbeek brouwt elk jaar het bier Record met versgeplukte hop die recht van de hopvelden van Jean komt. Dat zorgt voor een heel unieke smaak. Proeven dus!

Bron: het zomernummer van het PenZine, het gratis Pajot-Zenne magazine.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is