'Reewitje' is gevangen

Door Willy Segers op 8 juni 2016, over deze onderwerpen: Dilbeek
Willy Segers

De beruchte witte ree, die drie maanden lang door de straten en weides van Dilbeek dartelde, is gevangen. De bok was maandagavond in een kippenhok beland, waarna een gespecialiseerd team hem met drie pijltjes kon verdoven. Het dier werd vervolgens overgebracht naar een opvangcentrum in Geraardsbergen.

Vooreerst dit: nu het dier - dat in Dilbeek al maanden een van dé gespreksonderwerpen is - gevangen is, blijkt dat het eigenlijk om een albino damhert gaat. Die zijn groter dan de inheemse reetjes, en ook gevaarlijker wanneer je ze wilt vangen.

Het damhert dus, werd begin april voor het eerst opgemerkt in de Kattebroekstraat. Het dier genoot duidelijk met volle teugen van zijn vrijheid,

want in de voorbije weken werd het op tal van andere plaatsen in Dilbeek gespot. Zowel de politie als het gemeentebestuur wisten aanvankelijk niet echt wat te doen. Toen het dier ook de televisie haalde, met een quizvraag in het één-programma Iedereen Beroemd, werd het prompt uitgeroepen tot mascotte van de gemeente.

Maar na drie maanden is de pret uit. Maandagavond, omstreeks 21.30 uur, kreeg de politie een oproep van een bewoner van de Kattebroekstraat. De man had het damhert opgemerkt in het kippenhok in zijn tuin. "Onze ploeg kon het hek sluiten, waardoor het dier gevangen zat", zegt Sophie Schuddinck, woordvoerster van de politiezone Dilbeek. "Het damhert kon niet meer weg, maar bleef gelukkig rustig."

'Vluchtdier'

De politie contacteerde vervolgens een dierenarts en de vrijwilligers van SOS Wilde Dieren, een gespecialiseerd opvangcentrum uit Geraardsbergen. "Wij kregen rond middernacht een telefoontje, met de melding dat er een damhert opgesloten zat in een kippenhok", vertelt verzorger Filip Berlengee van SOS Wilde Dieren. "Het kippenhok was twee meter op drie groot. Omdat het dier geen aanloop kon nemen, was er geen ontsnappen aan. Een dierenarts heeft

het dan verdoofd. Een damhert mag je immers niet met een net vangen, dat is veel te gevaarlijk. Damherten zijn 'vluchtdieren'. Als die in paniek geraken, lopen ze overal doorheen. Hun hoeven gebruiken ze dan als dolken."

Eens het dier buiten westen was, wilden de vrijwilligers het overbrengen naar een transportbox. "Maar om een ongekende reden was de verdoving te snel uitgewerkt", vervolgt Filip Berlengee. "Het heeft ons veel moeite gekost om het hert uiteindelijk in die transportbox te krijgen. Pas om 2.30 uur was de actie afgelopen."

Het damhert werd overgebracht naar het opvangcentrum in Geraardsbergen. "Onze overbuur heeft damherten en de bok werd meteen opgenomen in de kudde. Hij raakte niet gewond en stelt het goed."

Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA) is opgelucht, ook al is zijn gemeente nu een mascotte armer. "Het was eigenlijk een folkloristisch, maar ook mysterieus verhaal aan het worden", vertelt Segers. "Het dier liep vaak in het park van rusthuis Maria Assumpta rond. Voor de bewoners was dat best plezant, maar we moeten ook aan de veiligheid denken. Daarom is het goed dat het dier gevangen werd. Ook al zullen we de vrolijke verhalen over het hert wel missen. (lacht)"

WIM DE SMET ■

Bron: Het Laatste Nieuws; 8 juni 2016; P. 20

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is