Extra maatregelen voor opvang impact vluchtelingenstroom, werpen vruchten af

Door Willy Segers op 16 juni 2016, over deze onderwerpen: Brussel en Vlaamse Rand, Onderwijs
Onderwijs

De maatregelen die de Vlaamse Overheid nam om de toestroom aan anderstalige leerlingen in het basisonderwijs op te vangen, bleken succesvol. Dat lichtte Vlaams minister van Onderwijs Crevits vandaag toe na een vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA).

Eind 2015 nam de Vlaamse Overheid verschillende maatregelen om een antwoord te bieden op de impact van de vluchtelingenstroom op het basisonderwijs. Zo startten het Rode Kruis en Fedasil sensibiliseringscampagnes om ouders van anderstalige kleuters aan te sporen hun kind deel te laten nemen aan het onderwijs. Daarnaast bood AgODI lokale en provinciale overheden aan om hen te begeleiden bij het verkrijgen van extra middelen voor de opvang van anderstalige kinderen. Voorspellingen over de capaciteit die nodig was voor de opvang van de anderstalige kinderen, konden niet concreet gedaan worden. Daarom voorzag de overheid in een optie tot noodopvang via modulaire units. Tot slot konden voor ieder kind extra financiële steun en lestijd opgenomen worden.

“Het opvallendst in de opvang van de instroom van anderstalige studenten, waren de inspanningen van het onderwijsveld. De mate waarin expertise doorgegeven werd en een antwoord geboden werd op vaak ad hoc problemen is op z’n minst lovenswaardig,” weet Vlaams Volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA).

De middelen werden over heel Vlaanderen ingezet en zo ook in de Vlaamse Rand. Daar gingen maar liefst 3 gemeenten die buiten de werking van een LOP vallen, in op het aanbod van AgODI.
Van de 9 dossiers die ingediend werden voor extra huurondersteuning, kwam er geen enkel uit de Vlaamse Rand. Wel telden uit de 19 gemeenten van de Rand 458 leerlingen op teldag 1/02/2016 voor de extra toelage van 950 euro. Samen kwam dit op een budget van € 435 100.

Op dit ogenblik lopen nog onderzoeken die zullen uitwijzen of er in het volgende schooljaar extra maatregelen nodig zijn. Tegen september lopen die onderzoeken ten einde en kan een conclusie opgesteld worden.

Segers benadrukt dat het geen verhaal is van een enkele focus: “We hebben de verantwoordelijkheid enerzijds voor zij die nog toekomen. Maar we mogen de zorg voor zij die hier al zijn ook zeker niet uit het oog verliezen.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is