Opmaak bermbeheerplan

Door Willy Segers op 23 mei 2017, over deze onderwerpen: Dilbeek

Wees niet ongerust als je de komende weken mensen ziet rondlopen in de bermen langs onze wegen. Het gemeentebestuur stelde een studiebureau aan voor de opmaak van een bermbeheerplan.

Bermen liggen, al dan niet versnipperd, als groene linten langsheen onze wegen (en beken). Ze hebben naast een zeer belangrijke ecologische functie eveneens een invloed op het verkeerstechnische aspect van onze wegen/fietspaden. Het bermbesluit bepaalt de data waarop de bermen gemaaid mogen worden (na 15 juni en na 15 september), om de ecologische waarde van de berm te beschermen.

Het doel van het opmaken van een  bermbeheerplan is de soortenrijkdom van fauna en flora in de bermen te verhogen en de natuurlijke processen te verbeteren.  Bijkomend worden ook de verkeerstechnisch knelpunten onder de loep genomen met als einddoel een groene, ecologische maar ook nette en veilige gemeente te verkrijgen. Zo wordt het een  win-win situatie voor zowel mens als natuur.

Een goedgekeurd bermbeheerplan kan andere maairegimes toelaten of opleggen dan de standaard voorziene in het bermdecreet.

Het studiebureau zal de aanwezige planten inventariseren, rekening houdende met eventueel aanwezige koesterburen. Tevens worden bermen met potenties voor insecten (vlinders, bijen, …) specifiek aangestipt. Dit laat ons toe het maaibeheer aan te passen, waardoor bijzondere soorten zich verder in de bermen kunnen verspreiden, en het soortenaantal zal toenemen. Dit komt de biodiversiteit in Dilbeek zeker ten goede.

Belangrijk om weten is, dat door deze inventarisatieronde, de bermen dit jaar vermoedelijk iets later zullen gemaaid worden dan 15 juni behalve indien daardoor een onveilige situatie wordt gecreëerd. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is