Ecotuindag in samentuin Reinaertwijk

Door Willy Segers op 31 mei 2017, over deze onderwerpen: Dilbeek

De VELT-Ecotuindag, die op 4 juni van 10 tot 16 uur plaatsvindt in de samentuin van de Reinaertwijk staat in het teken van “Compost, jouw smaakmaker”.

VELT-Pedevallei, de moeskesmensen van de Reinaertwijk en de Dilbeekse compostmeesters of kringloopkrachten slaan de handen in elkaar om je te tonen wat eco-moestuinieren aan lekkers kan opleveren en welke rol compost hierbij kan spelen. Vragen als: “Wat kan je kweken met compost ? Welke hapjes kan je maken met planten uit de tuin? Hoe lekker kan compost zijn?” komen er aan bod.

Naast permanente demo’s over eco-moestuinieren met proevertjes uit eigen (samen)tuin demonstreren de kringloopkrachten hoe je best kan thuiscomposteren. Je kan ter plaatse compostbakken (bouwpakketten) en compostvaten kopen (slechts 20 euro).  En speciaal voor de wijkbewoners is de wijkcompostering nu verplaatst naar de samentuin. De compost, die er gemaakt wordt, zal voortaan direct kunnen verwerkt worden in de samentuin. Daarmee wordt de biologische kringloop in de wijk mooi gesloten (van korte keten gesproken).

Historiek samentuin

In 2015 startte een zevental bewoners van de Reinaertwijk, onder impuls van Gert Pardon van het RISO  (regionaal instituut voor samenlevingsopbouw Vlaams Brabant),  met een minituintje op een grasveld langs de Cantecleerstraat. Het tuintje telde vijf plantenbakken van 1 m². 

De groep kon al snel rekenen op de steun van de gemeente,  de Vlaamse Landmaatschappij,  de huisvestingsmaatschappij Providentia en Velt Pedevallei. Al na enkele weken kwam er een uitbeiding in vollegrond van 20 m².  In 2016 kwam er een verdere uitbreiding tot 150 m²,  twee compostbakken en een ruime serre.

Er wordt ecologisch gewerkt volgens de Velt-principes : geen kunstmest en pesticiden,  vruchtwisseling, combinatieteelt,  natuurlijke beschermingsmiddelen,  gebruik van compost. Naast de tuinvriendschap kon er al een rijke oogst onder de leden verdeeld worden. Alles in de tuin is van onderuit gegroeid en opgebouwd en dat is de beste garantie voor de steun en de sympathie van de buurtbewoners : altijd zijn er een aantal passanten om een babbeltje te slaan.  Verschillende mensen van de wijk vertellen ons dat zij blij zijn met een positief initiatief in hun wijk en zorgen voor de sociale controle zodat de tuin netjes blijft. Een hoogtepunt was de bouw van de serre in het voorjaar van 2016 door de moeskesmensen zelf.  In het voorjaar 2017 hield Velt Pedevallei er een moestuincursus en werd een afsluiting in gevlochten wilgentenen gerealiseerd.

Begin juni verhuist ook het compostpaviljoen van de Reinaertwijk naar de samentuin aan de Cantecleerstraat. Het wijkcompostpaviljoen werd opgericht in 2003 en biedt sindsdien de wijkbewoners de mogelijkheid om hun composteerbaar keukenafval te laten omtoveren tot goede compost. Die zal voortaan gretig gebruikt worden in de samentuin en zo wordt de kringloop gesloten, zoals dat bij thuiscomposteren en kringlooptuinieren in je eigen tuin het geval is. Compost als smaakmaker in de moestuin. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is